Onze smaakmakers

De smaakmakers van Op de Brusse

Wijngoed Montferland

Niet heel veel, wel heel goed!

P-Leon oogst-366x272

Wijngoed Montferland is een echt familiebedrijf. Leon en Magda runnen de wijngaard en hun 4 kinderen dragen hun steentje al bij. Wijngoed Montferland bestaat uit twee wijngaarden die op verschillende locaties liggen. Wijngaard Oerlegoed (2,5 ha) ligt bij de boerderij en bestaat uit rivierklei, rijk aan mineralen en voedingsstoffen. De wijnstokken zijn in 2004 met de hand ingepland en worden op biologische wijze geteeld, zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Wijngaard 't Bergerbos (1,5 ha) ligt op een idyllische plek aan de zuidkant van de heuvel aan de voet van Kasteel Bergh. De grond is hier schraal en droog en bestaat uit zand en kiezel.

In de wijngaarden wordt veel aandacht besteed aan een gezonde bodem, rijk insectenleven en stimulerende planten en bloemengroei. Zo verjagen valken de schadelijke volgens en worden bloemen en kruiden ingezaaid tussen de wijnstokken. Verder worden de werkzaamheden in de wijngaard voornamelijk met de hand uitgevoerd, zoasl het snoeien, opbinden en uitdunnen van de wijnstokken. Oogsten gebeurd ook helemaal handmatig.
Door de twee zeer verschillende wijngaarden maakt Leon in zijn eigen wijnmakerij veel verschillende wijnen. Ook rijpen de wijnen niet alleen in flessen, maar ook in houten vaten.
Leon werkt nauw samen met een bekende oenoloog om zo de beste kwaliteit wijn te maken. Dit lukt goed gezien het feit dat zowel in 2010 als in 2011 een gouden medaille is behaald bij een internationale wijnkeuring in Duitsland, de Berliner Wein Trophy. Volgens Leon dé bevestiging dat Nederlandse wijnen ook een bijzonder hoge kwaliteit kunnen halen.