Onze smaakmakers

De smaakmakers van Op de Brusse

Slaegeproducten

Slaegeproducten

Speltgraan, oergraan met veel moderne toepassingen

Het agrarische bedrijf van Jan Steverink bestaat onder andere uit akkerbouw. Een deel van deze akkerbouw gronden reserveert hij voor het verbouwen van meer bijzondere gewassen. Jan vindt het in stand houden van de biodiversiteit belangrijk en streeft na om traditionele gewassen zoals speltgraan terug te brengen in de Achterhoek.

In 2006 werd begonnen met de teelt van speltgraan, een oergraan waaruit door verdere veredeling uiteindelijk de hedendaagse tarwe is ontstaan. Het telen van dit speltgraan lukte goed in de Slaege, de naam van een gedeelte van het landschap de plaats Silvolde met nog echte oerbanken in de grond. Dus ging Jan met zijn graan de boer op om bakkers enthousiast te maken voor zowel zijn speltgraan als baktarwe. Inmiddels zijn er diverse bakkers die deze speltgraan en tarwe gebruiken als basismeel voor hun brood en zelfs voor beschuit en koekjes. Zoals bijvoorbeeld Bakker Huiskamp, ook een Bron van Smaak producent, die dit Slaege graan voor zijn producten gebruikt.

In 2008 vatte Jan het plan op om van zijn speltgraan een eigen streekbier te laten brouwen. Dit leidde tot het Slaegebier. Inmiddels is het bier zo'n succes dat er meerdere smaken van worden gebrouwen.