Onze smaakmakers

De smaakmakers van Op de Brusse

Melkveehouderij Ormel

Dierenwelzijn en bewust omgaan met wat de natuur voortbrengt

Smaakmaker Ormel

Sinds 1994 hebben Ellen en Erik een biologisch melkveebedrijf. In 2003 maakten ze de overstap naar Biologisch Dynamische (BD) bedrijfsvoering. De belangrijkste redenen voor deze overschakeling waren de verdere verdieping van de biologische principes en met name ook de grotere nadruk die BD-boeren legt op het dierenwelzijn.

Alles wat met meer aandacht en zorg is gemaakt heeft meer smaak, en dat proef je als je onze melk en Jersey kaas proeft.
Voor lekkere melk en een goede gezondheid van de koe is het als boer belangrijk dat je zorgt voor een evenwichtige samenstelling van je grasland met verschillende grassoorten, maar ook met paardenbloemen, klaver en kruiden en natuurlijk zonder gebruik van kunstmest. Daarnaast is het voor de gezondheid van de koeien niet alleen belangrijk dat zij goed voer krijgen, maar ook dat zij een prettig leven hebben. Daarom worden onze jersey koeien niet onthoornd en lopen ze de hele zomer in de we te grazen. 's Winters liggen ze in hun potstal met een dikke laag stro. Naast eigen hooi en en ingekuild gras krijgen de koeien in de winter ook zelf verbouwde tarwe als extra voeding.

De melk laten Ellen en Erik ophalen door Aurora, een kleinschalig zelfstandig melkfabriekje dat volledig biologisch werkt en volgens een unieke bereidingswijze hun biologische kazen maken. Het grootste deel van de melk die Aurora tot kaas verwerkt komt uit de Achterhoek. De melk van Ellen en Erik wordt speciaal apart opgehaald omdat deze bijzondere kaaskwaliteiten heeft. Aurora maakt er alleen uit hun melk de speciale romige Jersey-kaas van!