Onze smaakmakers

De smaakmakers van Op de Brusse

Wij en onze smaakmakers

Wij, Petra en Reinier van Boerderijrestaurant Op de Brusse, gebruiken zoveel mogelijk biologische ingrediënten van eigen erf in onze menu's voor het restaurant en in de kookstudio. Eigen groenten, vlees, eieren, melk, yoghurt, fruit, kaas enz. Daarnaast maken we gebruik van ingrediënten van kleinschalige Achterhoekse boeren en producenten die ,net als wij, werken met respect voor dier en milieu. Ook werken zij zoveel mogelijk met grondstoffen uit de directe of nabije omgeving dus met zo min mogelijk milieubelastende transportkilometers.
Hieronder kunt u kennis maken met de smaakmakers met wie wij samenwerken.


Bakkerij Brunsveld

Bakkerij Brunsveld

Voor traditioneel gebakken brood

Bakkerij Brunsveld is van oorsprong een familie bedrijf, opa Brunsveld begon in 1892 met een molen en een winkel voor het malen van rogge. Later maalde Brunsveld ook Dinkel (speltgraan) voor de boeren. Verder werden in een winkeltje bij de molen ´koloniale waren´ verkocht. Dit zijn bijvoorbeeld uitheemse kruiden specerijen en tabak. Nog later is de bakkerij erbij gekomen voor het bakken van rogge en spelt broden. De huidige bakkerij waar Rudolf de skepter zwaait heeft, als een van de weinigen in Nederland, nog een stenen bakvloer. Op de stenenvloer worden traditionele vloerbroden gebakken van streekgraan zoals spelt, (rode) tarwe en rogge.

Imkerij Verholte

Honing: samenwerking tussen imker, natuur en bijen

Smaakmaker imkerij Verholte 285 x 272

Het imkeren is begonnen bij de Opa van Mariska, haar vader heeft het bijen-houden overgenomen en na hem dreigde het op te houden, totdat...Mariska zijn dochter Henri tegen het lijf liep. Als snel sloeg de vonk voor het imkeren bij Henri over en zodoende is Imkerij Verholte nog steeds een familiebedrijf!
Het werken met de bijen blijft fascinerend vind Henri, geen jaar verloopt hetzelfde. De natuur en de bijenvolken laten zich niet dwingen. Telkens weer is het een uitdaging een goede kwaliteit honing te krijgen en de bijen zo gezond mogelijk te houden zodat het aantal bijenvolken zich kan uitbreiden. Henri is een graag geziene gast bij de fruittelers. Door natuurlijke bestuiving van de fruitbloesem met bijen is de oogst van het fruit namelijk groter en ook beter van kwaliteit. Na de fruitbloesem, waaruit Henri de voorjaarshoning slingert, volgen de bloeiende koolzaadvelden en de lindebloesem, die tot koolzaadhoning en zomerhoning leiden. In de vroege herfst wordt de honingoogst afgesloten met de heidehoning. Honing is voor honderd procent een natuurproduct. De bijen verzamelen de nectar uit de bloemen. Als ze thuiskomen in de bijenkast, onttrekken ze vocht aan de nectar, zodat die indikt. De honingraten waarin de ingedikte nectar door de bijen wordt bewaard worden door Henri uit de bijenkast gehaald. Vervolgens slingert hij de honing eruit, zeeft de honing en doet de honing in de potten. Dus puur natuur!

Slaegeproducten

Slaegeproducten

Speltgraan, oergraan met veel moderne toepassingen

Het agrarische bedrijf van Jan Steverink bestaat onder andere uit akkerbouw. Een deel van deze akkerbouw gronden reserveert hij voor het verbouwen van meer bijzondere gewassen. Jan vindt het in stand houden van de biodiversiteit belangrijk en streeft na om traditionele gewassen zoals speltgraan terug te brengen in de Achterhoek.

Wijngoed Montferland

Motto: Niet heel veel, wel heel goed!

P-Leon oogst-366x272

Wijngoed Montferland is een echt familiebedrijf. Leon en Magda runnen de wijngaard en hun 4 kinderen dragen hun steentje al bij. Wijngoed Montferland bestaat uit twee wijngaarden die op verschillende locaties liggen. Wijngaard Oerlegoed ( 2,5 ha) ligt bij de boerderij en bestaat uit rivierklei, rijk aan mineralen en voedingsstoffen. De wijnstokken zijn in 2004 met de hand ingepland en worden op biologische wijze geteeld, zonder gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Wijngaard 't Bergerbos (1,5 ha) ligt op een idyllische plek aan de zuidkant van de heuvel aan de voet van Kasteel Bergh. De grond is hier schraal en droog en bestaat uit zand en kiezel.

In de wijngaarden wordt veel aandacht besteed aan een gezonde bodem, rijk insectenleven en stimulerende planten en bloemengroei. Zo verjagen valken de schadelijke volgens en worden bloemen en kruiden ingezaaid tussen de wijnstokken. Verder worden de werkzaamheden in de wijngaard voornamelijk met de hand uitgevoerd, zoasl het snoeien, opbinden en uitdunnen van de wijnstokken. Oogsten gebeurd ook helemaal handmatig.
Door de twee zeer verschillende wijngaarden maakt Leon in zijn eigen wijnmakerij veel verschillende wijnen. Ook rijpen de wijnen niet alleen in flessen, maar ook in houten vaten.
Leon werkt nauw samen met een bekende oenoloog om zo de beste kwaliteit wijn te maken. Dit lukt goed gezien het feit dat zowel in 2010 als in 2011 een gouden medaille is behaald bij een internationale wijnkeuring in Duitsland, de Berliner Wein Trophy. Volgens Leon dé bevestiging dat Nederlandse wijnen ook een bijzonder hoge kwaliteit kunnen halen.

Geitenkaasboerderij Brömmels

Veelzijdigheid in geitenkaas!

Bert met zn geiten 285x272

Ellen en Bert hebben met de Brömmels een veelzijdige boerderij. Ze houden melkgeiten, scharrelvarkens en –kippen, hebben pony's en schapen om naar te kijken en maken tal van heerlijkheden zoals geitenkaas, diverse jams, scharrelvlees en allerlei zelfgemaakte delicatessen. Sinds kort hebben ze ook een wolwinkel met diverse soorten gesponnen en ongesponnen wol en geven ze spinlessen.
De geiten hebben de hoofdrol in het bedrijf. Er zijn zo'n 100 melkgeiten en 20 lammeren. De geiten zijn gehuisvest in een potstal met stro. Dierenwelzijn staat bij Ellen en Bert voorop, niet alleen voor de geiten maar voor alle dieren op de boerderij. Kinderen die op de minicamping van de Brömmels logeren mogen zelfs meehelpen voeren en melken!
Uit de verse geitenmelk worden verschillende soorten gepasteuriseerde geitenkazen bereid. De kazen van de Brömmels blinken uit doordat ze heel smeuïg en zacht zijn. De halfharde Goudse kazen zijn verkrijgbaar in diverse leeftijden van zeer jong (10 dagen) tot wel 2 jaar oud. Ook erg lekker zijn de kruidenkazen met als hoogtepunt de Fenegriekkaas. Naast de halfharde Goudse kazen maken ze ook verse zachte geitenkaas en zelfs witschimmelkazen zoals geitenbrie en geitencamembert. Deze zachte kazen vinden gretig aftrek bij tal van grote restaurants. In 2006 hebben de zachte kazen met kruiden een zilveren medaille gewonnen bij de keuring van de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft.

Melkveehouderij Ormel

Motto: Dierenwelzijn en bewust omgaan met wat de natuur voortbrengt

Smaakmaker Ormel

Sinds 1994 hebben Ellen en Erik een biologisch melkveebedrijf. In 2003 maakten ze de overstap naar Biologisch Dynamische (BD) bedrijfsvoering. De belangrijkste redenen voor deze overschakeling waren de verdere verdieping van de biologische principes en met name ook de grotere nadruk die BD-boeren legt op het dierenwelzijn.

Alles wat met meer aandacht en zorg is gemaakt heeft meer smaak, en dat proef je als je onze melk en Jersey kaas proeft.
Voor lekkere melk en een goede gezondheid van de koe is het als boer belangrijk dat je zorgt voor een evenwichtige samenstelling van je grasland met verschillende grassoorten, maar ook met paardenbloemen, klaver en kruiden en natuurlijk zonder gebruik van kunstmest. Daarnaast is het voor de gezondheid van de koeien niet alleen belangrijk dat zij goed voer krijgen, maar ook dat zij een prettig leven hebben. Daarom worden onze jersey koeien niet onthoornd en lopen ze de hele zomer in de we te grazen. 's Winters liggen ze in hun potstal met een dikke laag stro. Naast eigen hooi en en ingekuild gras krijgen de koeien in de winter ook zelf verbouwde tarwe als extra voeding.
De melk laten Ellen en Erik ophalen door Aurora, een kleinschalig zelfstandig melkfabriekje dat volledig biologisch werkt en volgens een unieke bereidingswijze hun biologische kazen maken. Het grootste deel van de melk die Aurora tot kaas verwerkt komt uit de Achterhoek. De melk van Ellen en Erik wordt speciaal apart opgehaald omdat deze bijzondere kaaskwaliteiten heeft. Aurora maakt er alleen uit hun melk de speciale romige Jersey-kaas van!

Smits Groente & Fruit

Vers van het land, direct naar de klant

smaakmaker Smits Groente enFruit

Gert Smits teelt al 25 jaar groenten en fruit. Het is zijn lust en zijn leven om allerlei groentegewassen te telen en meteen in zijn landwinkel aan huis te verkopen. Zo teelt hij naast de reguliere groentesoorten ook diverse 'vergeten' groenten zoals koolraap, aardperen, paarse wortels en pastinaken. Ook teelt hij in het voorjaar en de zomer verse tuinkruiden en teelt Gert als enige in Nederland artisjokken.

Gert vind het belangrijk dat de weg van het land naar de klant zo kort mogelijk is. Enerzijds omdat hij het belangrijk vind dat de klanten de herkomst en de teeltwijze van de groenten en fruit kennen. Anderzijds omdat hij duurzaamheid van het milieu belangrijk vind. Korte lijnen van het land naar de klant en seizoensgericht aanbieden van producten zijn daarbij net zo belangrijk als het zo duurzaam mogelijk telen van de groenten en het fruit.
Gert deelt de filosofie van de Slow Food beweging dat voedsel lekker, puur en eerlijk moet zijn en is daarom ook enthousiast aanhanger van deze organisatie.

Zorgboerderij Rutgers

Voor het bieden van agrarische huiselijkheid

Zorgboerderij-Rutgers-380x322

Ina en Gert van activiteitenboerderij Rutgers bieden dagbesteding en logeeropvang aan mensen met een beperking. Zij bieden hun deelnemers agrarische huiselijkheid. Kenmerken van deze levenswijze zijn het bieden van rust en regelmaat. In de werkzaamheden en activiteiten wordt meegegaan met de seizoenen. Verder kenmerkt het leven op de activiteitenboerderij zich door het bieden van rust door de wetenschap dat er na morgen nog een dag komt....
Activiteitenboerderij Rutgers bakt voor boerderijrestaurant Op de Brusse diverse taarten en koekjes.