Samen

Wij Reinier en Petra leven onze droom: van grond tot mond

Petra

Petra wilde graag boerin worden en is nu boerin, tuinvrouw én gastvrouw

Reinier

Reinier is professioneel kok én is boer geworden

Over ons

Het roer om!

In 2003 gaven wij, Petra en Reinier, onze drukke banen op en verlieten de stad om ons te vestigen in een boerderij in de Achterhoek. Het was Petra's droom om boerin te worden, al komt ze niet uit een boerenfamilie. We gooiden dus radicaal het roer om, alleen dan binnen Nederland. We knapten een oude boerderij op in De Heurne, een buurtschap vlakbij Aalten en Dinxperlo, legden drie moestuinen aan en begonnen een kleine veehouderij met koeien, varkens en kippen. Reinier, die vroeger als kok had gewerkt, pakte zijn oude beroep weer op nu in zijn eigen restaurant. In de koestal kwam een lounge met open haard voor een drankje vooraf en de deel werd een kleinschalig knus restaurant.

Droom waargemaakt: Boerderijrestaurant met kookstudio

Elk weekend ontvangen we gasten die komen genieten van lekkere en eerlijke gerechten. Ook geven we kookworkshops, kan je met een klein gezelschap komen vergaderen of een kleinschalig feestelijk etentje of high tea geven. Alle activiteiten zijn op afspraak te reserveren zodat het boerenleven en het maken van de eigen producten ook door kan gaan. Naast kok en gastvrouw zijn wij dus ook hobby-boer(in) en tuinder. Dat ging niet zonder slag of stoot want er komt toch heel wat kijken bij het motto: "Van Grond tot Mond" ontdekten we. We kwamen voor menig verrassing te staan. En nog steeds leren we elke dag nieuw dingen. Laatst nog toen onze biggen pas bij ons waren. Terwijl het restaurant vol zat stond de politie voor de deur. De biggen liepen op straat..... Petra kleedde zich snel om en is samen met de politieagenten biggen gaan vangen. Maar die zijn sneller en gladder dan je denkt, dus ook Reinier voegde zich erbij om te helpen vangen. Hij had het uitgelegd aan de gasten in het restaurant die even langer moesten wachten op het volgende gerecht. Gelukkig na een half uurtje liepen de biggen weer op hun eigen terrein. (Toch een steviger omheining nodig was het leereffect!) Wij kleedden ons weer snel om en gingen weer verder als kok en gastvrouw. De gasten hadden ondertussen de houtkachel brandend gehouden en veel lol gehad onderling. Dus bij Op de Brusse proef je als gast niet alleen de liefde en aandacht voor het hele proces 'van grond tot mond' je beleeft er (soms) ook een stuk van mee. Bij aankomst op het erf ervaar je meteen de sfeer van een ouderwetse keuter boerderij. Je loopt langs de moestuin naar de ingang van het restaurant. De kippen scharrelen op het landelijke terras en de koeien staan in de wei ernaast net als de varkens die rondscharrelen in de grote strook groen onder de hazelnootstruiken.

Een gast verwoordde het bijzondere karakter van ons restaurant laatst wel heel treffend: "Dit is met niets te vergelijken!"